Meniji

Služijo za navigacijo po spletišču. Menijske povezave so lahko: strani, zunanje (notranje) URL povezave, prispevki, dogodki …

Kje se pojavljajo meniji in koliko jih je, je odvisno od izbrane teme. Privzeti meniji so naravnani na hierarhijo, če smo jo delali v “Atributih strani” (starš, vrstni red).

Menijo so ponavadi na vrhu strani (lahko sta tudi dva menija).

Lahko so tudi ob strani.

V nekaterih temah jih lahko postavimo tudi na dnu (noga/footer) strani.

Izdelava menija

Nadzorna plošča → Videz→ Meniji

Meniju najprej določite ime. Ustvarite lahko tudi več menijev, ker jih lahko uporabite v gradnikih. Kliknite “Ustvari meni“.

Takoj nato določite mesto ustvarjenega menija. V privzeti temi (Twenty Twenty) lahko izbirate med štirimi lokacijami menija (“Desktop Horizontal Menu“, “Desktop Expanded Menu“, “Footer Menu” in “Social Menu“). Za prikaz menija vaše spletne strani na mobilnih napravah pa lahko naredite prav poseben meni: “Mobile Menu“.

To pomeni, da lahko na spletišču ustvarite več menijev, največ 5 pa jih lahko uporabite.

Vse spremembe shranite z gumbom .

Menijske postavke in podmeniji

V menije lahko vključite naslednje postavke:

  • strani
  • prispevke
  • povezave po meri (URL naslovi)
  • kategorije (prispevkov, dogodkov)
  • … kar je odvisno tudi od aktiviranih vtičnikov

Strani dodate v menije tako, da postavko najprej razširite na puščici .

Izberite stran ali strani, ki jih želite dodati, in kliknite gumb “Dodaj v meni

Menijske postavke organizirate tako, da kliknete na izbrano postavko in jo premaknete navzgor ali navzdol (“povleci in spusti”). Podmeni ustvarite tako, da menijsko postavko premaknete bolj v desno.

Pred urejanjem nastavitev menijskih postavk priporočamo, da v “Nastavitvah pogleda” omogočite “Cilje povezave“, da se menijske povezave lahko odprejo v novem zavihku. Preverite, ali imate omogočene vse želene menijske postavke; nepotrebne lahko tudi izklopite 🙂

Vsako menijsko postavko lahko še dodatno nastavite. Spremenite ji lahko napis, ki bo viden v menijih (“Oznaka za navigacijo“). Povezava “Odstrani” pa poskrbi za odstranitev menijske postavke iz menija (stran se ne izbriše).

Na podoben način lahko vstavite URL povezavo v menije. Odprete “Povezave po meri“, kamor prekopirate/vpišete URL naslov, spodaj pa še dodate napis (“Besedilo povezave“), ki se bo prikazoval v menijih in “Dodamo v meni“.

V dodatnih nastavitvah pa priporočamo, da se povezave, ki vodijo na druga spletišča, odprejo v novem zavihku.

Ne pozabite sprememb shraniti:

Meni, ki ima tako strukturo …

… ima naslednji izgled:

V temi Twenty Fifteen na primer lahko izbirate med dvema položajema menija (“Glavni” in “Meni socialnih povezav“).

Dostopnost