Meniji

Služijo za navigacijo po spletišču. Menijske povezave so lahko: strani, zunanje (notranje) URL povezave, prispevki, dogodki …

Kje se pojavljajo meniji in koliko jih je, je odvisno od izbrane teme. Privzeti meniji so naravnani na hierarhijo, če smo jo delali v “Atributih strani” (starš, vrstni red).

Menijo so ponavadi na vrhu strani (lahko sta tudi dva menija).

Lahko so tudi ob strani.

V nekaterih temah jih lahko postavimo tudi na dnu (noga/footer) strani.

Izdelava menija

Nadzorna plošča → Videz→ Meniji

Meniju najprej določite ime. Ustvarite lahko tudi več menijev, ker jih lahko uporabite v gradnikih. Kliknite “Ustvari meni“.

Takoj nato določite mesto ustvarjenega menija. V privzeti temi (Twenty Twenty_One) lahko izbirate med dvema lokacijama menija (“Glavni meni” in “Sekundarni meni“).

To pomeni, da lahko na spletišču ustvarite več menijev, največ 2 pa lahko uporabite za prikaz.

Vse spremembe shranite z gumbom .

Menijske postavke in podmeniji

V menije lahko vključite naslednje postavke:

  • strani
  • prispevke
  • povezave po meri (URL naslovi)
  • kategorije (prispevkov, dogodkov)
  • … kar je odvisno tudi od aktiviranih vtičnikov

Strani dodate v menije tako, da postavko najprej razširite na puščici .

Izberite stran ali strani, ki jih želite dodati, in kliknite gumb “Dodaj v meni

Menijske postavke organizirate tako, da kliknete na izbrano postavko in jo premaknete navzgor ali navzdol (“povleci in spusti). Podmeni ustvarite tako, da menijsko postavko premaknete bolj v desno.

Pred urejanjem nastavitev menijskih postavk priporočamo, da v “Možnosti zaslona” (desno zgoraj) omogočite “Cilje povezave“, da se menijske povezave lahko odprejo v novem zavihku. Preverite, ali imate omogočene vse želene menijske postavke; nepotrebne lahko tudi izklopite 🙂

Vsako menijsko postavko lahko še dodatno nastavite. Spremenite ji lahko napis, ki bo viden v menijih (“Oznaka za navigacijo“). Povezava “Odstrani” pa poskrbi za odstranitev menijske postavke iz menija (stran se ne izbriše).

Na podoben način lahko vstavite URL povezavo v menije. Odprete “Povezave po meri“, kamor prekopirate/vpišete URL naslov, spodaj pa še dodate napis (“Besedilo povezave“), ki se bo prikazoval v menijih in “Dodamo v meni“.

V dodatnih nastavitvah pa priporočamo, da se povezave, ki vodijo na druga spletišča, odprejo v novem zavihku.

Ne pozabite sprememb shraniti:

Meni, ki ima tako strukturo …

… ima v temi Twenty Twenty-One na primer naslednji izgled:

Za konec še trik: če želite podmenije zbrati pod glavno postavko/napisom (glavna menijska postavka, na katero lahko klikaš in se ne zgodi ničesar; na spletišču https://delavnica.splet.arnes.si meni “Osnove“), potem ustvarite povezavo po meri, za URL pa natipkate #.

Dostopnost