Prispevek

Prispevek in stran

Čeprav je izgled in urejanje prispevka / novice ali “statične” strani zelo podoben, se vseeno razlikujeta (http://en.support.wordpress.com/post-vs-page).

Prispevek Stran
dinamičen (ko objavimo novega, se prejšnji, kronološko urejeni pomaknejo navzdol) statična (ostane na tistem mestu, ki smo ji ga določili)
razvrščamo jih v kategorije in jim dodajamo oznake razvrstimo jih v menije
starejše prispevke najdemo v arhivu vsebino na straneh popravimo/osvežimo, zastarele strani ponavadi izbrišemo

Urejanje prispevka je večinoma enako urejanju strani. Razlikuje se le v nekaterih stvareh (kategorije, atributi).

Dodajanje prispevka

Načinov dodajanja prispevka (novice) je več:

 1. Kliknite na “+ Nov” v zgornji menijski vrstici.
 2. Z miško se zapeljite na “+ Nov” in na spustnem seznamu izberite “Prispevek“..
 3. V meniju na levi pri “Prispevki” izberite “Dodaj nov“.
 4. V meniju na levi izberite “Prispevki” ali “Vsi prispevki” in delovni mizi nato kliknite gumb “Dodaj nov“.
 5. Uporabite neposredno povezavo v naslovni vrstici: https://domenaspletisca.splet.arnes.si/wp-admin/post-new.php.

Urejanje prispevka (novice)

Glede na to, da je uporabniški vmesnik bistveno spremenjen, se vam odpre najprej okno, kjer izveste vse o novem urejevalniku z bloki (Block).

Vsebino si ogledate s klikanjem na gumb “Next” desno spodaj ali pa predstavitev zaprete s klikom na “X” desno zgoraj.

Če želite, da se prikaže urejevalnik bloka , kliknite na tri navpične pikice desno zgoraj (“More tools & options“) ter kliknite “Top toolbar“, da se pojavi kljukica.

Če ne želite, da se urejevalnik prispevka prikazuje čez ves zaslon (fullscreen), kliknite na tri navpične pikice desno zgoraj (“More tools & options“) ter kliknite “Fullscreen mode“, da kljukica izgine. Poleg urejevalnika se vam tako pokažeta še zgornja in stranska menijska vrstica nadzorne plošče.

Odpre se vam urejevalnik prispevkov. Kliknite v polje, kjer piše “Add title” in vpišite naslov prispevka.

Besedilo vnesete tako, da kliknete v blok, kjer piše “Start writing or type / to choose a block” in vnesete besedilo.

Besedilo oblikujete preko orodne vrstice nad bloki (če ste jo prej omogočili)

in nastavitvami bloka na desni strani.

Nastavitve prikažete s puščico na desni strani.

Če želite imeti v besedilu oštevilčen seznam, vstavite nov blok (“Add block“) s klikom na gumb zgoraj levo in izberete “List“.

V orodni vrstici, nad blokom, poiščete še oštevilčen seznam.

Pogosto potrebujete tudi povezave (link, hiperpovezava) na dokumente, strani, druga spletišča. Ustvarite jih na gumbu “Link“: . Več o urejanju povezav preberite TUKAJ.

Bloki omogočajo dodajanje:

 • posebno oblikovanega besedila (“Oblikovanje“):

 • posebnih elementov v prispevkih (“Layout Elements“):

 • gradnikov spletne strani (“”Gradniki”):

 • vtičnikov za prikaz vsebine iz drugih spletnih aplikacij (“Vstavki“):

Izmed vseh možnosti, si TUKAJ oglejte še, kako v prispevek vstavite sliko,

Velja omeniti še poseben blok “More“, ki ga najdete v “Layout Elements“. Besedilo (odseki) pod oznako “More” se ne prikaže na prvi strani. Vidite ga šele takrat, ko kliknete povezavo “Preberi več …” na koncu prispevka. Oznako je smiselno uporabiti, kadar imate več besedila.

Če boste vključevali video iz Arnes Videa, pa uporabite “Embed“, ki ga najdete pod “Vstavki“.

Dodatne možnosti prispevka

Desno od urejevalnika prispevka  se nahajajo dodatne nastavitve prispevka (“Document“) in izbranega bloka (“Block“). Če kliknete na nastavitve “Document“, lahko spremenite, nastavite ali si ogledate:

 • prispevek lahko zaščitite z geslom (“Status & visibilityVisibility“)
 • spremenite datum in čas objave (“Status & visibilityPublish“)
 • pridobite/spremenite URL povezave do prispevka (“Permalink“)
 • določite kategorijo prispevka (“Kategorije“); več o kategorijah preberite TUKAJ
 • nastavite prikazno sliko (“Featured image“); več o prikaznih slikah preberite TUKAJ
 • določite povzetek prispevka, če se le ta prikazuje (“Excerpt“)
 • omogočite/onemogočite komentarje prispevkov (“Discussion“)
 • prispevek prikažete čez celo širino strani (“Atributi strani” -> “Full Width Template“); odvisno od izbrane teme

 

Objava in ogled prispevkov

Prispevek objavite s klikom na gumb “Publish …“, ki se nahaja desno zgoraj: . Da bo takoj objavljeno, morate še enkrat klikniti gumb “Publish“.

Če se želite v prihodnje izogniti ponovni potrditvi objave, na dnu odstranite kljukico:

Prispevek si lahko po objavi ogledate, če izberete karkoli od spodnjih treh možnosti:

Do vseh prispevkov pridete: Nadzorna plošča → Prispevki → Vsi prispevki

Prispevek lahko urejate tudi s klikom na “Naslov prispevka ” ali povezave “Uredi“.  “Hitro urejanje” ne omogoča popravljanja vsebine ampak le datuma/časa objave, vidnosti prispevka, določevanja kategorije in oznak …

V stolpcu “Dejanja” lahko na enostaven način:

  vklopite (modra ikona) vidnost prispevka na spletišču ali ga izklopite (siva ikona)

 omogočite ali onemogočite komentiranje prispevkov

 nastavite datum in uro začetka objave prispevka

 nekatere teme omogočajo, če izberete “srčka” (“Pripni na prvo stran“), da se izbrani prispevek ne pomakne navzdol, ko objavite nov prispevek

Prispevek lahko uredite tudi tako, da ga odprete na spletni strani in kliknete “Uredi prispevek” v administratorski vrstici. Nekatere teme pa ponujajo tudi povezavo za urejanje neposredno v prispevku (“Uredi/Edit“).

 

Urejanje prispevka Classic Editor (vtičnik)

Odpre se vam urejevalnik prispevkov. Kliknite v polje, kjer piše “Vnesite naslov tukaj“, in vpišite naslov prispevka. V grafičnem urejevalniku spodaj, pa kliknite gumb “Preklop orodne vrstice“, da se prikažejo še dodatne možnosti urejanja besedila.

Celoten urejevalnik izgleda takole:

V prispevek lahko vstavite sliko, če kliknete na . Več o vstavljanju slik preberite TUKAJ. Pogosto potrebujete tudi povezave (link, hiperpovezava) na dokumente, strani, druga spletišča. Ustvarite jih na gumbu “Vstavi/uredi povezavo“: . Več o urejanju povezav preberite TUKAJ. Velja omeniti še gumb “Vstavi značko Preberi več. Besedilo pod oznako “Preberi več / More” se ne prikaže na prvi strani. Vidite ga šele takrat, ko kliknete povezavo “Preberi več …” na koncu prispevka. Oznako je smiselno uporabiti, kadar imate več besedila.

Dodatne možnosti prispevka

Desno od urejevalnika prispevka se nahajajo “okvirji“: – “Objavi“, “Oblika“, “Kategorije“, “Oznake“, “Pivik Statistic” in “Prikazana slika“. Okvirje lahko skrijete (če jih ne potrebujete) ali prikažete v “Nastavitvah pogleda“, lahko jih tudi minimirate (puščica desno od imena okvirja) ter poljubno razporejate s povleci in spusti. Nastavitve veljajo na vseh spletiščih, katerih uporabniki ste. Pri “Obliki” imate možnost izbirati obliko prispevka. Privzeta nastavitev je “Standardno“, kar pustite izbrano za novico, ki vsebujejo besedilo, slike, galerijo.

Prispevek uvrstite v ustrezno “Kategorijo“. Na začetku je samo kategorija “Nekategorizirano”. Kasneje jih lahko dodajate, preimenujete, ustvarjate podkategorije … Prispevku lahko določite eno ali več kategorij. Uporabnikom olajšajo iskanje prispevkov s podobno vsebino.

Kategorije na portalu www.sio.si: Več o kategorijah preberite TUKAJ. Določite lahko tudi “Oznake” (značka ali tag), ki uporabniku olajšajo tematsko branje vaših prispevkov. Prispevke lahko razvrščate tudi po oznakah. Prispevku lahko določite “Prikazano sliko“. Več o prikaznih slikah preberite TUKAJ.

Objava in ogled prispevkov

Pred objavo imate možnost “Predogleda” prispevka. Lahko mu spremenite “Stanje” (“Osnutek” in “Predogled v obdelavi” – se ne prikažeta na spletišču in “Objavljeno“). Prispevek lahko zaklenete z geslom ali ga naredite zasebnega v razdelku “Vidljivost“. Datum in čas objave pa lahko nastavite v razdelku “Objavi“.

Prispevek objavite s klikom na gumb “Objavi“, ki se nahaja v okvirju “Objavi“. Po objavi, se gumb “Objavi“, spremeni v . Spremembe, ki jih kasneje naredimo, shranite s “Posodobi“. Možnost prikaza in urejanje prispevka imate tudi v zgornji menijski vrstici.

Ko kliknete na “Prikaži prispevek“, imate možnost izbire “Uredi prispevek“.

Do vseh prispevkov pridete: Nadzorna plošča → Prispevki → Vsi prispevki

Prispevek lahko urejate tudi s klikom na “Naslov prispevka ” ali povezave “Uredi“. “Hitro urejanje” ne omogoča popravljanja vsebine ampak le datuma/časa objave, vidnosti prispevka, določevanja kategorije in oznak …

V stolpcu “Dejanja” lahko na enostaven način: vklopite (modra ikona) vidnost prispevka na spletišču ali ga izklopite (siva ikona) omogočite ali onemogočite komentiranje prispevkov nastavite datum in uro začetka objave prispevka nekatere teme omogočajo, če izberete “srčka” (“Pripni na prvo stran“), da se izbrani prispevek ne pomakne navzdol, ko objavite nov prispevek.

Dostopnost