Slike v prispevku/strani

Vstavljanje slike v prispevek ali na stran

Za vstavljanje slik uporabite blok “Image“, ki ga najdete v “Common Blocks“.

Pri vstavljanju slike imamo 3 možnosti:

  1. Upload“: naložiti sliko iz računalnika, ključka …
  2. Media Library“: uporabiti že naloženo sliko
  3. Insert from URL“: povezati sliko, ki je že naložena na neki spletni strani

Najpogosteje uporabljamo prvo možnost. Kliknemo na gumb .

Izberemo sliko in kliknemo gumb “Odpri” desno spodaj.

Sliko lahko tudi neposredno povlečemo in spustimo v izbrani blok.

Nekaj osnovnih možnosti nastavitev najdete v nastavitvah bloka za slike (“Image“) na desni strani in v gornji vrstici:

Če želite, pisati besedilo levo ali desno od slike, potem izberite blok “Media & Text“, ki ga najdete v “Layout Elements“:

Slikam pred nalaganjem spremenite resolucijo na npr. 800×600 ali 1024×768.

Vstavljanje galerije v prispevek ali stran

V prispevku ali na strani za vključitev galerije kliknete gumb za dodajanje bloka

Poiščete blok “Common Blocks” in izberete “Gallery“.

Slike je najenostavneje dodati z metodo “povleci in spusti“. Prav tako lahko pobrskate po računalniku in datoteke naložite (gumb “Upload“). V obeh primerih lahko naložimo več slik. Priporočamo, da slike prej zmanjšate.

Da se bodo slike, naložene na tak način, lepše prikazovale, priporočamo da:

  • v oknu na desni spremenite “Link to” na Media File
  • vključite vtičnik “Easy FancyBox

S tem pridobite, da sliko s klikom nanjo prikažete v polni velikosti, z vtičnikom pa navigacijo naprej in nazaj po slikah.

Vstavljanje slike v prispevek ali na stran s Classic Editorjem

Slike in ostale datoteke (pdf, docx, odt, ppsx, mp3 …) dodate s klikom na gumb “Dodaj predstavnostne datoteke“.

Slikam pred nalaganjem spremenite resolucijo na npr. 800×600 ali 1024×768. Pri dodajanju datotek, kot so pdf, docx …, se v prispevku samodejno ustvari povezava. Odpre se vam stran kjer, s klikom na zavihek “Naloži datoteke” in v nadaljevanju na gumb “Izberi datoteke“, naložite slike iz računalnika, USB ključka/diska ali spominske kartice priključene v računalnik.

Slike lahko naložite tudi po načinu “povleci in spusti” v okno na zgornji sliki. Na računalniku pobrskajte za slikami. Sliko označite (izberite) tako, da kliknete nanjo (označite jih lahko tudi več hkrati – tipka shift ali ctrl), naložite pa na gumbu “Odpri“.

Naložena/naložene slika ima desno zgoraj kljukico.

Desno se vam prikažejo podrobnosti o sliki, kjer imate možnost sliko urediti (zavrteti, zrcaliti, popraviti velikost, obrezati), zbrisati ali spremeniti atribute slike. Nastaviti se da še poravnavo (levo, sredinsko, desno, brez) in privzete velikosti vstavljene slike. S klikom na gumb “Vstavi v prispevek“, jo vstavite v prispevek. Slike lahko naložite tudi iz URL naslova (spletna stran, Arnes Mapa, Drive, Dropbox …). V tem primeru kliknete “Dodaj predstavnostne datoteke” in “Vstavi iz naslova URL” …

in vpišete (prekopirate) URL naslov slike.

Vstavljeno sliko v prispevku/strani lahko hitro uredite, če kliknete nanjo (deluje v vseh brskalnikih, razen Google Chrome). Prikaže se vam plavajoča orodna vrstica za hitro urejanje, okrog slike pa ročice na ogliščih, za spreminjanje velikosti.

Po zadnjih posodobitvah brskalnika Google Chrome, hitro označevanje ne deluje. Storiti moramo naslednje: z miško jo označite podobno, kot označujete besedilo – samo klik na sliko ne zadostuje. Ko povlečete čez polovico slike, se okrog slike pojavijo ročice na ogliščih slike in plavajoča orodna vrstica za urejanje.

Dostopnost