Skoči na glavno vsebino

Strani

Stran: Delavnica

Udeleženci delavnice izdelajo svojo spletno stran.

 

Stran: O Kekcu

Kekec je pogumen, neustrašen in prijazen pastirček, ki na visokogorskih pašnikih doživi marsikaj zanimivega. Medtem ko se njegova čreda ovac in goveda mirno pase, se on sprehaja in raziskuje po gorskih travnikih in poteh.
Kekec ima dva zelo dobra prijatelja in to sta: pogumni Rožle in prijazna slepa deklica Mojca. Medtem ko skupaj pasejo živino, jim težave povzročata hudobni divji lovec Bedanec in divja gospa Pehta. Zviti in iznajdljivi Kekec se ju prav nič ne boji in ju vedno prelisiči, celo takrat, ko je ujet v njune roke.

Delovni list (Primerjava Kekcev) [PDF] Vir: http://www.priprave.net/priprave/ogled/primerjava-kekcev-vandot-rozman-roza, 19. 3. 2012)

 

Stran: O avtorju

Zanimivo trilogijo mladinskih zgodb o Kekcu iz planin je napisal slovenski mladinski pisatelj Josip Vandot (1884-1944). Prvotno se je Kekec pojavil v treh delih:

  • Kekec na hudi poti (Zvonček, 1918)
  • Kekec na volčji sledi (Zvonček, 1920)
  • Kekec nad samotnim breznom (Zvonček, 1924)

Josip Vandot se je rodil na Gorenjskem v Borovška vas (danes Kranjska Gora). Tu je preživljal otroštvo, kasneje pa je živel še v različnih krajih na Koroškem, Primorskem, Štajerskem in Hrvaškem in na koncu svojega življenja v Ljubljani. Bil je železničarski uradnik in je umrl kot izgnanec ob nemškem bombardiranju Slavonskega broda.
Pisal je črtice in otroške pesmice.

 

Stran: Filmi o Kekcu

Po knjižni uspešnici Josipa Vandota so bili posneti filmi:

  • Kekec (1951) – prvi slovenski mladinski (črnobeli) celovečerni film (Jože Gale)
  • Srečno, Kekec (1963) – prvi slovenski barvni film
  • Kekčeve ukane (1968)

 

Podstran filmov:  Kekec

V alpski dolini leži idilična, skoraj pravljična vasica. Visoko v gorah en nasproti drugega živita dva moža. Dober mož (dedek) Kosobrin, ki je zeliščar, na drugi strani pa hudobnež po imenu Bedanec, ki je lovec. Bedanec ima deklo Mojco, ki nekega dne sreča Kosobrina in mu zaupa, kako težko je njeno življenje. Čeprav se Kosobrin (Frane Milčinski) boji Bedančevega maščevanja, starec vzame Mojco s seboj. Na žalost ga Bedanec (Franc Presetnik) ujame in priveže na drevo, Kosobrina pa osvobodi neustrašni in pogumni Kekec (Matija Barl). Bedanec ujame tudi Kekca, vendar mu obljubi, da ga bo spustil, če mu pomaga poiskati nesrečno Mojco. Kekec se temu upre.
Kekca začne po gorah iskati njegov oče, sicer pastir. Ko najde njegovo sulico, domneva, da ga je napadel orel. Bedanec še enkrat zgrabi Kosobrina. Od strahu ta izgubi zavest, medtem pa Bedanec zbeži stran, saj je prepričan, da je ubil starca. Nenadoma se pojavi Kekec in prisloni nezavestnega Kosobrina k skali. Bedanec se medtem potika naokrog in išče sled, ki vodi do Kosobrinove koče. Sčasoma jo najde in se poda za sledjo… A prebrisani Kekec je v temi Bedancu nastavil sovo, katerih se le-ta zelo boji. Od strahu steče stran in se spotakne v past ter obvisi v zraku. Ko Kekcu obljubi, da bo odšel iz teh krajev in da se ne bo več nikoli vrnil, ga Kekec reši. Zato Bedanec zažge svojo kočo in odide iz te dežele. Kekec se vrne v svojo vasico, kjer je v očeh ljudi pravi junak.

 

Podstran filmov:  Srečno, Kekec

Kekec in Rožle, sta šla za pastirja k nekemu kmetu, ta pa je imel tudi slepo hčer Mojco, ki pa je bila njunih let. Ko se je stemnilo sta načela pogovor o teti Pehti, ki je bila strah in trepet teh krajev. Baje naj bi kradla tudi otroke. Kekec, Mojca in Rožle so se zjutraj odpravili v planšarsko kočo. Prijazni Kekec pa je Mojci obljubil, da bo našel zdravilo za njene bolne oči. Medtem ko je Mojca nabirala rože, pa se prikaže zlobna ženska jo ugrabi in odpelje v svojo kočo: to je teta Pehta, ki pa Mojco hče obdržati, ker ima rada njeno petje. Pehta je zelo dobra zeliščarka in v gori najde redko rožo, iz katere naredi zdravilo za Mojčine oči. Kekec in Rožle iščeta Mojco in prideta do Pehtine koče: Kekec junaško zleze skozi streho in z Mojco zbeži. Hudobna Pehta je za njima poslala svojega psa Volka, a sta se uspela rešiti. Zbežala sta po brvi čez gorski potok. Plašni Rožle pride domov in cel prestrašen pove, da je Kekca in Mojco najbrž požrl Pehtin Volk. Vsi vaščani in Mojčin oče so se z baklami odpravili iskat Kekca in Mojco, ki pa sta prenočila v neki gorski votlini. Pehta jih opazi in zažge svojo kočo. Ko je Kekec pripeljal Mojco domov, je Mojca svoji materi povedala da teta Pehta pozna zdravilo za njene oči, ter brž stekla iz hiše. Pehta ga ujame in odpelje v svojo votlino. Kekec Pehto izzove, da med vsemi svojimi zdravili nima zdravila za oči, Pehta pa se pohvali, da ga ima in da bi Mojco ozdravila, če je Kekec ne bi odpeljal. Kekec se skuša spoprijateljiti z njenim psom in skrivoma išče čudežno zdravilo. Ker ga je Pehta pri tem zalotila, je kruto pretepla svojega psa, ter Kekcu pokazala, kje se skriva zdravilo: v steklenički namreč, ki jo ima okrog vratu…

 

Podstran filmov:  Kekčeve ukane

V tretjem in zadnjem trilogije Kekec se spet pojavi zloben in divji lovec Bedanec. Na Kekcu in njegovih prijateljih je da ga zopet naženejo v kozji rog. Bedanec ujame Brinclja in Rožleta, pogumni Kekec pa ju s svojo domiselnostjo reši in ukane lakomnega Bedanca, ki se ujame v lastno past. Kekec ga na njegove prošnje sicet reši iz pasti, a Bedanca to ne izuči. Bo mir v te kraje lahko prinesel modrijan Vitranc …

 

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kekec, 5. 3. 2012

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri dostopnost